6 Mart 2010 Cumartesi

Türkçülük Nedir ? Atatürk Türkçü müydü ?




Türkçülük; Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında, Osmanlılık ve İslamcılık akımları karşısında bütün Türklerin tek vatanda ve tek bayrak altında birleştirilmesini amaçlayan akım diğer adıyla Turan'dır.

Ancak Türkçülük sadece Turan'la sınırlı değildir.
Türkçülük Türk kültürünü korumak Türk dilini korumak ve yaşatmak Türk gibi yaşamaktır kısaca.

Türkçülük fikri 1905 Rusya'da ki devrimden sonra Azerbaycanlı aydınlar tarafından ortaya atılan bir görüştür..Osmanlı Devletinde ise II.Meşrutiyet ile Ziya Gökalp'ın başını çektiği Turancı görüşler egemen olmuştur.Enver Paşa ise karışıklıklar içerisindeki Rusya'da Turan fikrini canlandırmaya çalışırken ölmüştür.

Aslında Türkçülük tam anlamıylada olmasada Göktürk devletine kadar uzatabiliriz zira Bilge Kağan 'ın Orhun Abidelerindeki enfes sözleri Türkçülüğün temelini oluşturabilir.

Anadolu Türklerinde ilk olarak Osmanlı Devleti zamanında 1904'de Yusuf Akçura'nın Osmanlıcılık ve islamcılık akımlarına karşı Türkçülüğü savunan Üç Tarz-ı Siyaset adlı etkili kitapçığı yayımlandı. 1908'de Türk diye anılan bütün kavimlerin geçmişteki ve günümüzdeki durum, etkinlik ve eserlerini öğrenmek ve öğretmek" amacıyla İstanbul'da Türk Derneği kurdu.

Cumhuriyet döneminde ise ;

Milli Mücadele'de İttihat ve Terakki'nin Türkçü ve Turancı kadroları önemli bir rol oynadığı halde, TBMM hükümeti 1920'den itibaren Turancı akıma karşı kesin bir tavır aldı. Bunda Eylül 1920'de Sovyet rejimi ile Ankara arasında kurulan diplomatik yakınlığın etkisi vardı.
Turancı düşüncenin tanınmış önderi Ziya Gökalp 1923'te Ankara'da Matbuat Müdürlüğü tarafından yayımlanan Türkçülüğün Esasları adlı eserinde Turancılığı "uzak mefkûre" ilan ederek, Türkiye devletinin kuruluşunu esas alan yeni bir Türkçülük tanımı getiriyordu. Gökalp bu eserinin basımından iki ay sonra Mustafa Kemal tarafından milletvekili adayı göstirildi.

Türkçülüğün en radikal savunucusu ise Nihal Atsız'dır.Atsız çıkardığı eserlerle Türkçülük fikrini yaymaya çalışıyordu

İkinci Dünya Savaşında Adolf Hitler'in yenilgiye uğraması sonrasında Emperyalist ülkeler Turan fikrini ırkçı sayarak yasaklatmak istedi ve İnönü buna yeşil ışık yakarak Turancıları yargılattı.

9 Mayıs 1944'de Turancıların yargılandığı davada aralarında Nihal Atsız, Necdet Sançar, Reha Oğuz Türkkan, Alparslan Türkeş gibi isimler yargılandı

Türkçülük siyasi olarak 1969'da Alparslan Türkeş'in önderliğindeki Milliyetçi Hareket Partisi her ne kadar Türkçü Turancı fikirleri benimsediklerini söylesede İslam-Ümmetçilik benliğine bürünerek adeta Türkçülüğe ihanet etmişlerdir

Günümüzde ise Türkçü sayısı yok denilecek kadar azdır..Bir kısım Türkçü çevre Nihal Atsız ekseninde bir kısım ise Atatürk'ün yolundan(buna bende dahil ) giderek Türkçülüğü yaşatmaya çalışmaktadır.

Peki Türkçülüğün kısa tarihini anlattık sizlere Atatürk Türkçü müydü ?

Elbette Atatürk'de Türkçüydü.Ancak Atatürk'ün vefatından sonra Cumhuriyet Halk Partisi Atatürk'ün 6 okundan vazgeçerek Sosyalizmin esiri olunca bugün anlatılan Atatürk sosyalist gibi durmaktadır
Bunun aksini bizzat Atatürk'ün sözlerinden kanıtlayabiliriz
Peki Atatürk ne demişti ?

-Ben her şeyden önce bir Türk milliyetçisiyim. Böyle doğdum. Böyle öleceğim. Türk birliğinin, bir gün hakikat olacağına inancım vardır. Ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk birliğine inaniyorum, onu görüyorum. Yarının tarihi, yeni fasıllarını Türk birliğiyle açacaktır. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk'ün varlığı bu köhne aleme yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, ufuk ne demek, o zaman görülecek.

Bu sözünde Atatürk Turan fikrinin her zaman Türk Çoçuğunda var olmasını vurgulamış ve birgün mutlaka Turan hayalinin gerçek olacığını söylemiştir..

Bu yazıda özellikle belirtmek istediğim bir husus vardır o husus ki ; şu anda Türkçü diye adlandırılan bir takım çevrelerin aslında Türkçülük yerine Arap Milliyetçiliği yaptığı ve aslında Türk ülkesinde Türkçülüğün bir nevi yasaklandığıdır

Unutmayalım ki milli benliğini kaybetmiş milletler başka milletlere av olurlar...

Milli benliğimizi koruyalım diğer milletlere av olmayalım...

1 yorum: